Ihmeellinen Imatra

Imatra tunnetaan Suomen ensimmäisenä matkailukohteena. Imatralta löytyy Suomen vanhin matkailunähtävyys; Imatrankoski.

Upea kaupunkimme pitää sisällään paljon mielenkiintoista historiaa. Arvostettu kirjailija Laila Hirvisaari on kirjoittanut historiaa henkivän Imatra-kirjasarjan, joka on ollut todella pidetty ja suosittu.

Imatralla on lukuisia käymisen arvoisia nähtävyyksiä ja aktiviteetteja.

Alla luetellut esimerkkikohteet ovat helposti saavutettavissa kävellen, pyöräillen, julkista liikennettä tai omaa autoa käyttäen.

Valitse mieleisesi!

Vuoksi

Vuoksi

Vuoksen Kalastuspuisto sijaitsee Vuoksen ympäröimänä, Varpasaaressa.

Saimaasta Laatokkaan virtaavaa Vuoksea kutsutaan harvoin joeksi ja siihen on syynsä. Vuoksi on liian mahtava virta, jotta sitä voisi kutsua vaatimattomasti joeksi.

Vuoksi ja Imatrankoski mainitaan jo Kalevalassa:

”Kolme on koskea kovoa, kolme järveä jaloa, kolme vuorta korkeata tämän ilman kannen alla: Hämehess’ on Hälläpyörä, Kaatrakoski Karjalassa; ei ole Vuoksen voittanutta, yli käynyttä Imatran.”

Vuoksi on Laatokkaan laskeva Saimaan vesistön laskujoki, joka alkaa Imatralta. Vuoksi syntyi valtavalla voimalla noin 5700 vuotta sitten jättäen jälkeensä jonon koskia matkallaan Laatokkaan. Suurin Vuoksen koskista on Imatrankoski. Saimaan ja Laatokan korkeusero on noin 70 metriä. Vuoksi on pituudeltaan 153 kilometriä, joista Suomen puolella on 13 km.

Vuoksen lenkki – kävele, juokse tai pyöräile!

Vuoksen lenkki talvella – Vuoksenkalastuspuisto.fi

Vuoksea kiertää yksi Suomen kauneimmista kävely-/pyöräilyreiteistä, nimeltään Vuoksen lenkki. Helppokulkuisen lenkin pituus, Kalastuspuistosta aloitettuna, on n. 8–12 km. Vuoksen yli kulkee kolme eri siltaa myös jalankulkua ja pyöräilyä varten; Imatrankosken silta, vanha ratasilta Mansikkalassa (HUOM! Suljettu kaikelta liikenteeltä marraskuun 2022 loppuun saakka) ja Tainionkosken ylittävä Tornansilta. Pisin lenkki tulee kiertämällä Imatrankosken sillan ja Tornansillan kautta.

Vuoksen lenkkiä on vastikään uudistettu Sienimäen kohdalla kulkevalla upealla rantaraitilla, joka kulkee Mansikkalan ratasillan (HUOM! Suljettu kaikelta liikenteeltä marraskuun 2022 loppuun saakka) ja Tornansillan välillä mm. kauniin omenapuu-puutarhan läpi.

Lenkin varrelta voit bongata mm. Imatrankosken, Valtionhotellin, Kruununpuiston, kaksi Imatran kolmesta upouudesta koulukeskuksesta isoine leikkipihoineen, upean Neitsytniemen kartanon, Imatrankosken ja Tainionkosken vesivoimalaitokset, teollisuustyöväen asuntomuseon vanhat rakennukset Ritikanrannassa sekä kulttuuritalo Virran ja kaupungintalomme, joka tosin pian muuttuu Suomen Erä- ja luontokulttuurimuseoksi. Museo on suunniteltu avattavaksi yleisölle vuonna 2025.

Imatrankoski

Kuohuva koski – Vuoksenkalastuspuisto.fi
Vuoksi_ja_Imatrankoski–Vuoksenkalastuspuisto.fi

Imatrankoski on Suomen vanhin matkailunähtävyys, kansallismaisema, jota on käyty ihastelemassa jo 1700-luvulla. Vuonna 1772 myös Venäjän keisarinna Katariina Suuri seurueineen kävi ihmettelemässä kosken voimaa. Keisarinnan 26:a loistovaunua vetämässä oli 129 hevosta. Myöhemmin useat muutkin Romanov-suvun keisarit ja jäsenet vierailivat Imatralla.

1800-luvun lopulla Imatrankoski oli tunnettu nähtävyys koko Euroopassa, ja sen kuohuja saavuttiin katselemaan kaukaa ulkomailta saakka. Pietarin ylhäisön ja keskiluokan matkustusta Imatralle helpotti v. 1872 avattu junayhteys Viipurista Imatralle.

Imatrankoski syntyi noin 6 000 vuotta sitten Saimaan vesimassojen murtautuessa Salpausselän läpi. Salpausselkä muodosti kauan tehokkaan esteen veden virtaamiselle Laatokkaan, mutta maan kohoaminen lännempänä sai veden purkautumaan kaakkoon. Kosken voimasta kertovat lukuisat hiidenkirnut ja muut kovertumat, joita pääset tutkimaan tarkemmin Kruununpuistossa.

Imatrankoski kuohuu kesällä päivittäin klo 18, katso tarkemmat tiedot erikoisnäytöksistä ja mahdollisista ohijuoksutuksista.

Kruununpuisto

Hiidenkirnu Kruununpuistossa - Vuoksenkalastuspuisto.fi

Imatrankosken maisemallisen arvon suojelu aloitettiin varhain. Kosken rannalle perustettiin Suomen ensimmäinen luonnonsuojelualue, Kruununpuisto, Venäjän tsaari Nikolai I:n allekirjoituksella vuonna 1842. 

Imatrankosken jylhä kalliouoma on Kruununpuiston sydän. Kruununpuistossa löytyy monenlaista nähtävää harvinaisista jokihiidenkirnuista ja kuuluisien Imatra-kävijöiden eri aikoina kallioon kaivertamista nimikirjoituksista kesäteatteriin ja Suomen suurimpaan vesivoimalaitokseen. Puistoalueelle on rakennettu huvimajoja ja näköalapaikkoja. Kruununpuiston polkuja pitkin voit kulkea koskiuoman viertä ja tutustua Suomen vanhimpaan luonnonsuojelualueeseen.

Voimalaitoksen niemeä kiertää opastettu Ivoniemen luontopolku, niemen kärjessä Vuoksen kaksi uomaa yhdistyvät virran jatkaessa kohti läheistä Venäjän rajaa.

Lue lisää Kruununpuistosta Imatran kaupungin sivuilta.

Valtionhotelli

Valtionhotelli iltahamarassa – Vuoksenkalastuspuisto.fi

Imatrankosken ihailijoita varten kosken partaalle rakennettiin ensin majatalo ja myöhemmin 1800-luvulla kaksi puista hotellia. Suuremman, vuonna 1893 avatun hotellin juhlavissa avajaisissa olivat paikalla mm. Akseli Gallen-Kallela ja Albert Edelfelt. Hotellirakennusten tuhouduttua tulipaloissa, Suomen suuriruhtinaskunnan Senaatti teki rakentamispäätöksen kansallismaiseman arvoisesta, kivestä rakennetusta hotellista.

Imatran Valtionhotelli, alkuperäiseltä nimeltään Grand Hôtel Cascade, valmistui vuonna 1903. Arkkitehti Usko Nyströmin suunnittelema jugendlinna on Suomen merkittävimpiä kansallisromanttisia rakennuksia. Valtionhotelli on valittu useasti Suomen kauneimmaksi rakennukseksi.

Katso lisätietoa ja sijainti Saimaa Geoparkin sivuilta.

Saimaa

Saimaa_talvella–Vuoksenkalastuspuisto.fi

Imatra on yksi Suomen suurimman järven, Saimaan, rantakaupungeista.

Ihastu Saimaan kauniiseen järviluontoon lukemattomilla rannoilla risteilevillä retkeilypoluilla. Voit tutustua Saimaaseen esim. vuokraamalla kanootin, sup-laudan tai vaikkapa Saunalaiva Emman kyydissä unohtumattomalla järviristeilyllä!

Katso Ukonniemen ja Imatran sataman alueen palvelutarjonta.

Ukonniemi

Ukonniemi – Vuoksenkalastuspuisto.fi
Imatran ensilumenlatu – Vuoksenkalastuspuisto.fi

Monipuolinen Ukonniemen matkailualue alkaa alle viiden kilometrin päässä Kalastuspuistosta. Ukonniemen ja viereisen Rauhan alueella sijaitsevat esimerkiksi:

Tarkempaa tietoa Ukonniemen ja Rauhan alueen palveluista ja nähtävvyksistä.

Uimahalli – Urheilutalo – Keilahalli

Kalastuspuistoon saapuessasi ohitat Imatran sisäliikuntakeskuksen, joka sijaitsee siis naapuritontillamme.

Käytettävissäsi ovat uimahalli, urheilutalo, kuntosali, sisäpelikenttiä, keilahalli, ulkokuntosali, hierontapalvelut sekä kahvio.

Teatteri Imatra

Imatrankoskella sijaitsevalle Teatteri Imatralle valmistui vuonna 2017 näyttävä ja moderni 202-paikkainen teatteritalo. Päänäyttämön lisäksi viereisessä rakennuksessa toimii Pikku Hiisi -näyttämö, jossa esitetään lasten näytelmiä.

Teatteri Imatran näytelmät ovat olleet erittäin pidettyjä ja  monet esityksistä ovatkin kerta toisensa jälkeen loppuunmyytyjä.

Kesäteatteri

Imatran kesateatteri – Vuoksenkalastuspuisto.fi

Kesäkaudella Teatteri Imatra tuottaa produktioita kesäteatterin lavalle, joka sijaitsee näyttävässä paikassa aivan Imatrankosken koskiuoman alajuoksulla.

Lisätietoa ja kesäteatterin ohjelmisto.

Kolmen ristin kirkko

Kolmen ristin kirkko – Vuoksenkalastuspuisto.fi

Vuoksenniskan Kolmen ristin kirkko on maailmanlaajuisesti tunnettu, Alvar Aallon tuotannon erityinen helmi. Pienehkö, mäntykankaalla veistoksena kohoava seurakunnan sivukirkko ilmentää Alvar Aallon arkkitehtuurin vapaamuotoista ja kekseliästä puolta.

Alvar Aaltoa pyydettiin toisen maailmansodan jälkeen laatimaan Imatran yleiskaavaa, jossa yhdistettiin kolme, suhteellisen etäällä toisistaan sijaitsevaa vanhaa kylää: Imatrankoski, Vuoksenniska ja Tainionkoski. Vuoksenniskan teollisuusyhdyskunta tarvitsi myös kirkolliset palvelut, ja Aalto sai uuden kirkon suunnittelutehtävän vuonna 1955. Kirkko valmistui vuonna 1958 Saimaan ja Immalanjärven vesistön väliselle mäntyharjanteelle.

Scroll to Top